top of page

מזמינה גם אותך לקבל את הפוסטים שלי ישירות למייל שלך

תודה, איזה כייף שהצטרפת (:

תמונת הסופר/תהילה רוזנבלום חלוצי

5 צעדים לפיתוח חוסן רגשי אצל ילדים


ילד וילדה מחובקים

מציאות חיינו מבקשת מאיתנו למצוא עוגנים של יציבות עבור ילדינו, לחזק אצלם את תחושת הבטחון והשייכות, ולצייד אותם בכלים רגשיים ובמיומנויות חברתיות שיעזרו להם להתמודד עם מצבים מאתגרים. איך עושים זאת? פיתוח חוסן רגשי אצל ילדים


לפני הכל, בואו נגדיר מהו חוסן:


מקובל לחשוב על חוסן כעל היכולת לעמוד מול אתגרים, להסתגל למצבים שליליים, לשמור על איזון במצבים קשים ולהתאושש ממצבי מצוקה. כלומר שחוסן רגשי הוא לא רק יכולת העמידה מול קושי, אלא גם היכולת ללמוד ולהתחזק כתוצאה ממנו.


חוסן בנוי על מספר יכולות ליבה כשהבולטות שביניהן הן אופטימיות, יכולת פתרון בעיות, תחושת משמעות (שיש לי השפעה), חוללות עצמית (תחושת מסוגלות), ויסות רגשי (שליטה בדחפים), אמפתיה, וקרבה.


מחקרים שבחנו את ״מדד החוסן״ (AQ), הוכיחו כי אצל אנשים בעלי חוסן רגשי גבוה, החוסן משמש כמעין ״מקדם הגנה״ בפני מצוקה, מה שמגדיל את טווח אפשרויות התגובה שלהם במצבי תסכול, התמודדות עם עיכובים, לחץ חברתי, ועוד.




מה חשוב לעשות בבית?



1. לקבל את כל קשת הרגשות:


יש חשיבות גדולה לתת מקום לכל קשת הרגשות, גם אלה שלנו כהורים, פחות ״נוח״ איתם, ואולי אנחנו גדלנו בבית שבו לא התאפשר לנו באמת להביע אותם. רגשות כמו כעס, בושה, שמחה, אשמה, קנאה, וסיפוק. רגשות שמנסים לכבות אותם - כוחם מתעצם, הם יוצאים מפרופורציה, והם מופנים החוצה או כלפי עצמינו בצורות שאינן מיטיבות.


ילדים נוטים לחוות רגשות מסוימים בהחבא - ולכן תפקידנו כהורים ללמד אותם, דרך דוגמה אישית, שלכל הרגשות יש מקום, לדבר על הרגשות שלנו, לקרוא להם בשמם, ולהראות להם שאין בהם בושה. נהפוך הוא.




2. להדגים איך רגש מוביל לפעולה נכונה:


אפשר גם להניח לרגשות שלנו לכוון אותנו לפעולה הנכונה, ולדבר על זה כדי לתת דוגמה:


״הרגשתי עצובה, אז לקחתי קצת זמן לעצמי כדי להיות לבד עם המחשבות שלי, כשהרגשתי רגועה יותר קמתי להיות אתכם, מי רוצה לשחק טאקי?״


או -


״הרשתי מתוסכל כשהפרויקט בעבודה לא הצליח, אפילו עברה בי המחשבה שאני חסר תועלת לסביבה שלי, אבל אני יודע שזה לא נכון. החלטתי במקום זאת לעזור לעצמי להרגיש טוב יותר, לשחרר קצת מהפרויקט וללכת לעזור לחבר עם המשימות שלו, מה שגרם לי להרגיש יותר טוב״.  פיתוח חוסן רגשי אצל ילדים




3. לעשות אבחנות משותפות על המציאות:


במצבים יומיומיים, עזרו לילדים לעשות אבחנות בין מה שנמצא בשליטתם לבין מה שלא. כשאנחנו מקבלים את המציאות (אין הכוונה לפסיביות, אלא לקבלה של מה שאין לנו יכולת להשפיע עליו באותו הרגע, כמו הזמן שלוקח לחבר לענות לנו להודעה ששלחנו), אנחנו פנויים יותר לראות שתמיד יש לנו שליטה על עצמינו, על הפירוש שאנחנו נותנים למציאות, ולרגשות שלנו כתוצאה מכך.




4. לתת תיקוף לרגשות:


״זה באמת קשה / מרגיז / מתסכל / לא הוגן״. שימו לב - בלי ״אבל״! כמו - ״אבל אין לך מה לכעוס / לבכות / להרגיש ככה״ - אלה אמירות שלוקחות לגיטימציה מהרגש.


אחר כך אפשר לשאול: ״ מה יעזור לך להרגיש יותר טוב״? / תגיד לי כשתהיה מוכן, אני כאן״.




5. לחבר לחוזקות ולחזור על חויות הצלחה:


חוללות עצמית (אמונה במסוגלות שלי לעשות דברים) נבנית על חוויות של הצלחה.

״תעבדו״ בלמצוא את החוזקות של הילד, וספרו לו איך הוא עשה, איך הוא התגבר, איך הוא עזר, הועיל, תרם מנקודת מבטו, סייע במניעה של משהו, צפה נכון משהו שעמד לקרות, הוביל יפה את המצב או את אחים שלו, הבחין בצורך של אדם אחר ופנה אליו, הצחיק, הוסיף הנאה או משמעות למצבים ביום יום.


ואז - תייצרו מצבים שיאפשרו להם לעשות זאת שוב, ותעודדו אותם לנסות ולהרחיב את מעגל ההשפעה שלהם.




לסיכום: הילדים שלכם לא צריכים אתכם מושלמים, הם צריכים אתכם אמיתיים, ואין כמו דוגמה אישית!


 


מתעניינים באימון, טיפול רגשי או הדרכת הורים? תאמו שיחת ייעוץ אישית ללא עלות:





סדנת הורות מעשית תוך שילוב צעצועים


הצטרפו לסדנה הקרובה ולמדו כיצד להעמיק את הקשר עם ילדיכם ולחזק את החוסן הרגשי שלהם.


ילדה מחייכת


ערכת הקלפים ״לחיות באיזון״ נוצרה בשביל כל המשפחה!

הערכה היחידה בישראל שתעזור לכם למצוא איזון רגשי, שלווה וחוסן, בפחות ממחירה של פגישת טיפול אחת!




כבר הורדתם את המדריך החינמי שלי?


אם טרם עשיתם זאת, הורידו עכשיו את המדריך המלא לאינטואיציה - המדריך שילמד אתכם להבחין בין קולה של החכמה פנימית שלכם, לבין קולו של הפחד.



 ׳30 ימים לאהבה עצמית מעשית׳


הצטרפו לתכנית הדיגיטלית שתעזור לכם לאהוב את עצמכם כמו שאתם ראויים!

בכל שלושה ימים תקבלו מייל עם תרגול אחד, הסבר מעמיק וכל ההשראה שלה אתם זקוקים - כדי שתוכלו לאהוב את עצמכם הלכה למעשה, ולהרגיש רגועים ובטוחים כפי שאתם ראויים להרגיש.




259 צפיות0 תגובות

פוסטים קשורים

הצג הכול

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page